Pierwsza w Polsce Sieć Franczyzowa Food Truck  z oryginalnym lángos zagościła w Kościelcu. Wszystko za sprawą pana Adama Pomostowskiego –  właściciela Food Tucka  o nazwie „Langos” –  który wprowadza  na lokalny rynek dania kuchni węgierskiej. Jak wiemy, Food Trucki specjalizują się w szerokiej gamie różnorodnych potraw. Serwowane są w nich różnorodne dania np. pizza, frytki lub burgery, ale food truck nie należy mylić z jedzeniem typu fast food. Co oznacza nazwa „Langos” i dlaczego akurat taka, a nie inna kuchnia serwowana jest w Food Trucku pana Adama?

Kuchnia węgierska fascynuje szczególnie autentycznymi potrawami, między innymi taką potrawą jak Langos. Langosz (langos), to popularny na Węgrzech rodzaj placka. Jego węgierska nazwa lángos pochodzi od słowa láng oznaczającego płomień, ponieważ przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Te tradycyjne węgierskie placki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków smaży się na głębokim tłuszczu i najczęściej podaje  z masłem czosnkowym ( lub sosem czosnkowym) albo ze śmietaną i serem. Można je podawać na słodko jak i słono. W swojej ofercie pan Adam posiada langos z różnymi rodzajami mięs. Co więcej, goście wybierając w danej chwili potrawy z menu mogą mieć pewność, że produkty są świeże, a dania przygotowywane na bieżąco.

Wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji skosztować specjałów kuchni pana Adama, serdecznie zapraszamy do Kościelca na ul. Turecka 6A  (na parkingu Apteki).Więcej informacji na https://www.facebook.com/Langospl-Ko%C5%9Bcielec-108854868291160

autor:Kolskiefakty.pl

foto/video:Kolskiefakty.pl

źródło:Kolskkiefakty.pl

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com